Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), με στόχο τη διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών τηλεθέρμανσης στην περιοχή. Το έργο που προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του Ομίλου, ύψους περίπου €80 εκατ. και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει ο Όμιλος ΔΕΗ, συνυπογράφοντας το Μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας (MoU) με τους αρμόδιους φορείς, ενώ η κατασκευή ξεκινά καθώς ολοκληρώθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους των υπόλοιπων συμβαλλομένων.
Το απαιτητικό αυτό έργο με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, που σχεδιάστηκε από τον Όμιλο ΔΕΗ σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη του Μνημονίου, διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και μελλοντικές επεκτάσεις του συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης. Ταυτόχρονα, το έργο σχεδιάστηκε με στόχο τη διασφάλιση του χαμηλότερου κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας έναντι οποιασδήποτε εναλλακτικής τεχνολογίας ή επένδυσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιωσιμότητα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης.
Η υλοποίηση του έργου ΣΗΘΥΑ προβλέπει την εγκατάσταση 17 μηχανών εσωτερικής καύσης με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα μπορούν να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου, χωρίς να επηρεαστεί ο βαθμός απόδοσής τους. Η μονάδα θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις για χαρακτηρισμό της ως «πλήρως συμπαραγωγική» βάσει της σχετικής νομοθεσίας εξασφαλίζοντας ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%.
Σύγχρονοι πυκνωτές για εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης
Στον ΑΗΣ Καρδιάς, οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων 3 και 4 του Ομίλου ΔΕΗ θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές που συμβάλλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Με απλά λόγια, πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες έχοντας ενσωματώσει στον άξονά τους έναν σφόνδυλο που λειτουργεί ως βαρίδι. Έτσι, καθίσταται δυνατή η ρύθμιση της τάσης και της συχνότητας του συστήματος, ενώ η λύση αυτή θεωρείται η βέλτιστη από τεχνοοικονομική άποψη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης. Ο Όμιλος ΔΕΗ, κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου στη Δυτική Μακεδονία, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, ενώ η επένδυση εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.
Έργα αποσύρσεων αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ με βάση την κυκλική οικονομία
Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία που παρουσίασε ο Όμιλος ΔΕΗ, περίπου €130 εκατ. θα επενδυθούν στις αποσύρσεις κτηρίων, εγκαταστάσεων, μέσων παραγωγής κ.α., τα οποία συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιον άλλο σκοπό παραγωγής ενέργειας.
Οι αποσύρσεις πραγματοποιούνται με τον πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί, ανακυκλώνεται. Ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, επαναχρησιμοποιείται. Σχεδόν το 95% των υλικών θα ανακυκλωθεί. Η απόσυρση αυτών των υλικών είναι ένα απαιτητικό, κοστοβόρο και χρονοβόρο έργο, το οποίο υλοποιείται από τον Όμιλο ΔΕΗ όχι απλώς ως τυπική υποχρέωση, αλλά διότι η εταιρεία θεωρεί καθήκον της να παραδώσει τον χώρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι τον παρέλαβε. Συνολικά, ο Όμιλος ΔΕΗ θα επενδύσει 130 εκατ. ευρώ για τις αποσύρσεις που θα ολοκληρωθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς κλείνουν και οι τελευταίες μονάδες λιγνίτη. Αυτές οι επενδύσεις ενισχύουν την τοπική οικονομία κατά την περίοδο μετάβασης, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για τα περισσότερα από τα 400 χιλιόμετρα ταινιοδρόμων που μετέφεραν τον λιγνίτη από τα σημεία εξόρυξης στα εργοστάσια ή τα υλικά στα σημεία απόθεσης, η ΔΕΗ δημιουργεί στα παλιά ορυχεία του Αμυνταίου μονάδα πυρόλυσης των ταινιοδρόμων. Έτσι, αντί να καταλήξουν σε κάποια χωματερή, οι ταινιόδρομοι θα υποβληθούν σε πυρόλυση, παράγοντας χρήσιμα χημικά, αέρια και έλαια, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες που τα χρειάζονται.
Αποκαταστάσεις εδαφών: Νέα πνοή σε χιλιάδες στρέμματα
Όσον αφορά στις αποκαταστάσεις εδαφών, ο Όμιλος ΔΕΗ είχε σχεδόν 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, στη λεκάνη λιγνιτικών αποθεμάτων, από την Κοζάνη έως τη Φλώρινα. Από αυτά, περίπου 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο, στη Μετάβαση, έτοιμα για τη χρήση που το Δημόσιο έχει προβλέψει.
Βάσει του πλάνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, με επενδύσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ, τα έργα αποκατάστασης θα δημιουργήσουν 500 θέσεις εργασίας, μεταμορφώνοντας την περιοχή τα επόμενα χρόνια. Στα εδάφη προβλέπονται από τη Μετάβαση διάφορες χρήσεις και η ΔΕΗ τα παραδίδει πλήρως αποκατεστημένα και συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους φορείς, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αποκαταστάσεις εδαφών τον Όμιλο ΔΕΗ δεν είναι κάτι νέο, ξεκίνησαν ήδη από τις πρώτες εξορύξεις λιγνίτη. Σε ανενεργά ορυχεία, δεκαετίες πριν, φυτεύτηκαν ακακίες, σφένδαμοι και πεύκα, λεβάντα και αρωματικά φυτά, έπειτα από τις αποκαταστάσεις που είχαν γίνει σε εκείνα τα εδάφη. Ο Όμιλος ΔΕΗ, πρακτικά εξόρυξε τον λιγνίτη που υπήρχε κάτω από το έδαφος, απόθεσε ξανά το χώμα στη θέση του και φύτεψε τα καταλληλότερα δέντρα για αποκαταστάσεις, ενώ σήμερα αναπτύσσονται ακόμα και οπωρώνες και αμπελώνες.
0 Σχόλια