Το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, το μεσημέρι της Πέμπτης στον ΑΗΣ Καρδιάς παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία της ΔΕΗ στη Δυτική είναι εμβληματική και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις.
«Το τέλος του λιγνίτη είναι μια νέα αρχή για την περιοχή. Ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης . «Είμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία και πως αυτό θα μεταμορφώσει τις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις». Ακόμη σημείωσε ότι το όραμα για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη . «Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι του τόπου, δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για τη Δυτική Μακεδονία και τους κατοίκους της».
Με επενδύσεις 5,8 έως 12 δις. η ΔΕΗ μεταμορφώνει τη Δυτική Μακεδονία
«Η Δυτική Μακεδονία περνάει από τον λιγνίτη στην πράσινη ψηφιακή εποχή. Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή 5,8 δις. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δις.» τόνισε ο κ. Στάσσης, αναφέροντας ότι «το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια» , ενώ ανέφερε ότι ο ρόλος της Δυτικής Μακεδονίας είναι κομβικός. «Επενδύουμε 1,2 δις. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή».
«Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, λόγω των αυξημένων τιμών δικαιωμάτων ρύπων, έχει ξεπεράσει τους υπόλοιπους τρόπους παραγωγής. Το ενεργειακό σύστημα πλέον, περνά μέσα από την παραγωγή ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Από το 2010, οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται.
Το στρατηγικό μας πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία είναι να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτήσει και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευάσουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία.
Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις κατά τη λειτουργία.
Εμβληματική η πρωτοβουλία της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία
«Μέχρι το 2026, η ΔΕ πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολιγνιτοποίησης, αποσύροντας την τελευταία λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου. Σ το πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η εταιρεία προχωρά σε εκτεταμένες επενδύσεις για την αξιοποίηση των παλαιών λιγνιτικών εκτάσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αντλιοταμιευτικών μονάδων, νέων μονάδων αερίου και συμπαραγωγής» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του κατά την παρουσίαση του.
«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της, η ΔΕΗ παρουσίασε τη δημιουργία ενός Giga Data Center στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα έργο που θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, ανταποκρινόμενο στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ», ανέφερε ακόμη.
«Το σχέδιο Δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο καταφέραμε και μετεξελίξαμε πολύ γρήγορα και έχοντας τον Νίκο Παπαθανάση σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εισέλθει στη Δυτική Μακεδονία παραπάνω από 1 δις. Το ευρώ και το οποίο αρχίζει και ξεκινά, διότι ήταν υποχρέωσή μας να μπορέσουμε να χαράξουμε, για αυτόν τον τόπο, έναν οδικό χάρτη αισιοδοξίας και ελπίδας, είπε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Σεβασμιότατε. Κυρίες και κύριοι. Υπουργοί και Βουλευτές, κύριες Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητέ Γιώργο Στάση Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, αγαπητέ κύριε Πρύτανη, ήταν τόσο συναρπαστική και αισιόδοξη και πηγή έμπνευσης η παρουσίαση του Γιώργου που επιτρέψτε μου να εγκαταλείψω την προετοιμασμένη ομιλία μου.
Σκεπτόμουν, καθώς άκουγα τον Γιώργο, την πρώτη μου επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, στην ενεργειακή καρδιά της χώρας και στο χωριό της Ακρινής. Τότε το 2008, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος θυμάμαι, ήταν μαζί και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και θυμάμαι τότε, συνομιλώντας με τους κατοίκους του χωριού, για το οποίο είχε ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή του, ο άγχος τους, η ανησυχία τους για το μέλλον τους, την ένταση που υπήρχε τότε σε αυτή την αίθουσα που τους επιχειρούσαμε.
Θυμάμαι όμως ταυτόχρονα και τον δικό μου εσωτερικό προβληματισμό, καθώς το 2008, ήταν ήδη σαφές σε κάποιους από εμάς, ότι η κλιματική κρίση ήταν ήδη μια πραγματικότητα, επιστημονικά διαπιστωμένη και ότι ήμασταν υποχρεωμένοι αργά ή γρήγορα να αναζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας.
Με άλλα λόγια, ήταν σαφές σε μένα από τότε, ότι κάποια στιγμή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα έφθανε στο τέλος της και μαζί της τελείωνε και ένα μοντέλο, το οποίο είχε ταυτιστεί απόλυτα με την προκοπή και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Να πάμε στο επόμενο χρονικό ορόσημο, το 2019. Όταν για πρώτη φορά εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες στιγμές του 2019.
Η πρώτη ήταν η ομιλία που έκανα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου περιέγραψε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πράξη μετάβαση και στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Μια απόφαση τολμηρή. Μία απόφαση όμως, η οποία πιστεύω ότι δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων.
Από την ταχύτητα με την οποία περνάμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά και από την οικονομική πορεία του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είπε και ο κύριος Στάσσης, σήμερα ο λιγνίτης είναι μια ακριβής μορφή ενέργειας, καθώς οι τιμές εκπομπών των ρύπων, είναι τέτοιες που καθορίζουν την παραγωγή από λιγνίτη ανταγωνιστική και εξαιρετικά ακριβή.
Το 2019 όμως έγινε και κάτι ακόμα. Ξεκίνησε η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Θέλω να θυμίσω στους παρευρισκόμενους ότι όταν μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός το 2019 , η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει. Αν θυμάμαι καλά κοντά στο 1,5 ευρώ. Η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας.
Πήραμε πολύ τολμηρές με αποτέλεσμα σήμερα έξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ δεν είναι μια εξαιρετικά ευρωπαϊκή επιχείρηση, ένας εθνικός πρωταθλητής, μια εταιρεία που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργού χάρτη στα Βαλκάνια.
Αλλά και μία εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα να οραματιστεί και να δημιουργήσει φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα.
Αν προχωρήσουμε λίγο τον χρόνο παραπέρα. Πάμε στο 2021 – 2022, όταν η χώρα αναλογιζόταν την υποχρέωσή της απέναντι στη Δυτική Μακεδονία. Διαπραγματεύτηκε και διεκδίκησε το πρώτο σχέδιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.
Το σχέδιο Δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο καταφέραμε και μετεξελίξαμε πολύ γρήγορα και έχοντας τον Νίκο Παπαθανάση σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εισέλθει στη Δυτική Μακεδονία παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και το οποίο αρχίζει και ξεκινάει, διότι ήταν υποχρέωσή μας να μπορέσουμε να χαράξουμε, για αυτόν τον ελπιδοφόρο τόπο.
Και θυμάμαι τις πολλές μου επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία. Το άγχος, την ανησυχία, τον φόβο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Τι θα γίνει με εμάς, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας; Ποιο είναι το μέλλον μιας περιοχής που όπως είπατε και πριν, ήταν απολύτως ταυτισμένη με τη ΔΕΗ και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη;
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο αισιόδοξα και είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά . Είχαμε την ευκαιρία πριν στην περιφέρεια να παρουσιάσουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος Δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης. Διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον των εταιρειών να επενδύσουν στην περιοχή σας, μεγάλων εταιρειών, μικρών εταιρειών. Ανακοινώσαμε την επέκταση του προγράμματος της επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ σε 700 ακόμη θέσεις.
Όμως σε αυτό το παζλ του σχεδιασμού μας. Αισθάνομουν πάντα ότι έλειπε κάτι, έλειπε κάτι μεγάλο. Έλειπε κάτι εμβληματικό. Είναι κάτι το οποίο μου το έλεγαν πολλές φορές και οι παράγοντες της περιοχής. Σημαντικές οι επιμέρους επενδύσεις, τις επιχειρήσεις κάνουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε στη Δυτική Μακεδονία, μια μεγάλη, μια εμβληματική επένδυση, μια επένδυση που θα βάλει τη Δυτική Μακεδονία για τα καλά στον χάρτη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών.
Και ήρθαν έτσι τα πράγματα. Που αυτή την επένδυση, την δρομολογεί η εταιρεία, η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, που δεν είναι άλλη από τη δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και το συζητήσαμε για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο με τον Γιώργο, διαπιστώναμε ότι όσο βάζαμε κάτω τα πραγματικά δεδομένα και τα νούμερα, τόσο μεγάλες όταν οι φιλοδοξίες της εταιρείας. Και προφανώς του Ελληνικού δημοσίου, καθώς παραμένουμε ο βασικός μέτοχος στη δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Και η τελική κατάληξη, αυτού του σχεδιασμού, ήταν αυτή η παρουσίαση που είδατε σήμερα. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια. Πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο . Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο που είναι απολύτως πεπεισμένο ότι μια επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ένα σχέδιο που μπορούμε όλοι να δημιουργήσουμε και αυτό το σχέδιο, όπως είπε και ο Γιώργος, έχει δύο πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας είναι η μαζική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ταυτόχρονα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και κάποια έργα παραγωγής από συμβατικές πηγές. Έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ουσιαστική συνεχή παραγωγή ενέργειας. 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
0 Σχόλια