Ενεργειακές αναβαθμίσεις και ηλεκτρικός χώρος πρώτων κατοικιών και επιχειρήσεων. Χάρης Γκοβεδάρος

Μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου  ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Γκοβεδάρος επισημαίνει τα εξής: 

Πολλές οι προτάσεις που θα κατατεθούν αύριο στον Πρωθυπουργό, κάποιες προτάσεις είχα παραθέσει και ο ίδιος σε αναρτήσή μου στις 16/01/2025-και την οποία επισυνάπτω παρακάτω-σε σχέση με την ανάγκη για τριπλασιασμό των κονδυλίων του Πυλώνα ΙΙΙ του ΠΔΑΜ για μεγάλα έργα υποδομών (π.χ.Σιδηρόδρομος) αλλά και την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Μάλιστα είχα αναφερθεί στη διεκδίκηση Ιατρικής Σχολής την οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μετά και την αναφορά του στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο φάνηκε ότι την έχει "κυκλώσει" ως στόχο, έστω πιο μακροπρόθεσμο.

Όμως, οι όποιες ευπρόσδεκτες επενδύσεις έρθουν μετά από σοβαρά κίνητρα αλλά και τα όποια μεγάλα έργα υποδομών προγραμματιστούν, θα έχουν αποτύπωμα μετά από κάποια χρόνια.

Σήμερα θέλω να προτείνω ορισμένες δράσεις άμεσου αποτυπώματος στην κοινωνία και ευελπιστώ να μεταφερθούν μεταξύ άλλων στον Πρωθυπουργό από τους Θεσμικούς εκπροσώπους της Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν είναι άλλες από αυτές που επανειλημμένως έχω αναφερθεί στο δημόσιο διάλογο εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από τη θέση του πολίτη.
Έστω και αργά λοιπόν:

-Προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας με επιδότηση 100% για Ενεργειακή Αναβάθμιση όλων των πρώτων κατοικιών της Δυτικής Μακεδονίας και με σειρά προτεραιότητας σε αυτές των χωριών. Επίσης προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας με επιδότηση τουλάχιστον 80% για Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας.

-Εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, επίσης σε όλες τις πρώτες κατοικίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Αν και είναι δράσεις που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί από το 2020/2021, έστω και τώρα είναι ευπρόσδεκτες ανακουφίζοντας τους Δυτικομακεδόνες από το δυσβάσταχτο κόστος της θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος και ενδεχομένως να ανακόψουν τη μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού των χωριών.

Και αν τεθεί το επιχείρημα ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων για αυτές τις δράσεις, η απάντηση είναι ότι μάλλον το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με το δυσανάλογο βάρος που "σηκώνει" ο τόπος και οι κάτοικοί του και μάλιστα χωρίς να είναι επιλογή τους...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια