Λοιμώξεις στην μετά covid εποχή. Γράφει ο κ. Ιορδάνης Α. Ρωμιόπουλος, Ειδικός Παθολόγος Λοιμωξιολόγος

 




Διανύουμε τα χρόνια της ύφεσης της Covid 19 πανδημίας. Ο συνδυασμός της φυσικής ανοσίας που απόκτησε ο πλανήτης μετά από νόσηση και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης (εμβόλια, αντισώματα, αντιϊκά, ανοσοτροποποιητικά φάρμακα) έχουν μειώσει σημαντικά τις σοβαρές λοιμώξεις από τον SARS CoV 2.


Δεν είναι όμως μόνο ο κορωνοϊός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τελευταία διαπιστώνουμε σημαντική αύξηση της συχνότητας των λοιμώξεων με συνέπεια το ίδιο άτομο να νοσεί διαδοχικά αρκετές φορές, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, κάτι που δε συνέβαινε παλαιότερα.

Παρατηρούμε να αναδύονται στην κοινότητα λοιμώξεις «του παρελθόντος» με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του κοκκύτη που προκαλεί τελευταία συρροή κρουσμάτων και ιδιαίτερα σοβαρών σε νεογνά και υπερήλικες. Καταγράφεται γεωμετρική αύξηση λοιμώξεων από το εντεροπαθογόνο C.difficile που προκαλεί παρατεταμένα διαρροϊκά σύνδρομα. Προβληματίζει η συχνότερη εκδήλωση σοβαρών κρουσμάτων φαρυγγοαμυγδαλίτιδας από ένα θεωρητικά πανευαίσθητο μικρόβιο, το στρεπτόκοκκο GAS, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, διεισδυτικό και επικίνδυνο. Προβληματίζουν επίσης και οι περιπτώσεις επιπλεγμένης μηνιγγίτιδας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας.

Πώς σχετίζονται τα ανωτέρω με την πανδημία Covid 19;

Η «αδρανοποίηση» του ανοσοποιητικού μας συστήματος που ενδεχομένως επέφερε η εφαρμογή της καραντίνας στην προσπάθεια περιορισμού της λοίμωξης όταν δεν υπήρχαν ούτε εμβόλια, ούτε φάρμακα είναι μία πιθανή εξήγηση. Η υπερβολική και αχρείαστη κατανάλωση αντιβιοτικών επίσης. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα έχει προκαλέσει και η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ακόμα και με εμβόλια γνωστά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους από δεκαετίες. Η εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής, ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους, η σωστή χρήση αντιβιοτικών και μόνο μετά από υπόδειξη του θεράποντος ιατρού, η συνέπεια στην εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων και ένας τρόπος ζωής που θα δίνει χώρο και χρόνο για άθληση και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε με ασφάλεια το ανάχωμα της Covid 19 εποχής.

Γράφει ο κ. Ιορδάνης Α. Ρωμιόπουλος, Ειδικός Παθολόγος Λοιμωξιολόγος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια