Νίκος Ντάβος: Δυσάρεστες εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες για τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα για την οικονομία του υδρογόνου, τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρη την χώρα...

 




Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με την είδηση για την απένταξη του έργου της Advent Technologies στην Κοζάνη, ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με την πρόφαση ότι είναι "προβληματικό". Χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, η επένδυση αυτή, που στοχεύει στην ανάπτυξη της μονάδας παραγωγής των συστημάτων κυψελών καυσίμου και ηλεκτρόλυσης υδρογόνου, αναστέλλεται, αφήνοντας τη Δυτική Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα πίσω στον αγώνα για καθαρή ενέργεια και τεχνολογική καινοτομία. Μόλις χθες επιβεβαιώθηκε και η μη υλοποίηση του δεύτερου έργου IPCEI της περιοχής, της B&T Composites, που θα υλοποιούσε σημαντική επένδυση 18 εκατ. ευρώ στις τεχνολογίες αποθήκευσης υδρογόνου.

Στο CluBE πιστέψαμε στην προοπτική του υδρογόνου ήδη από το 2016, όταν με συντονισμένες ενέργειες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και άλλους φορείς, βοηθήσαμε τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Κοζάνης να υπογράψουν την Κοινή Πρωτοβουλία για το Υδρογόνο και τις Κυψέλες Καυσίμου (FCH 2 JU) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν η μόνη Ελληνική Περιφέρεια που βρέθηκε ανάμεσα σε 30 άλλες από όλη την Ευρώπη σε αυτή την πρωτοβουλία. Το CluBE επίσης είχε συμαντικότατη συμβολή στην συμμετοχής της χώρας στα έργα IPCEI που ξεκινήσαν το 2019, έκαναν την Ελλάδα πρωτοπόρο σε αυτή τη διαδικασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και οδήγησαν στις προαναφερόμενες επενδύσεις. Τώρα, δυστυχώς, βλέπουμε όλη αυτή την σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια να πηγαίνει χαμένη.

Και τελικά αναρωτιέμαι, τι αναπτυξιακό μένει να προχωρήσει στη Δυτική Μακεδονία; Φαίνεται πως η κεντρική Κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες και δεν υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ουσιαστική ανάπτυξη μέσω μεγάλων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία αλλά και όσον αφορά την οικονομία υδρογόνου και καθαρών τεχνολογιών στην περιοχή.

Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος υλοποιούν επενδύσεις στο υδρογόνο, ενώ εμείς εδώ ακόμα το σκεφτόμαστε. Σκεφτόμαστε αν είναι πολύ νωρίς, αν η τεχνολογία είναι ανώριμη, αν είναι πολύ ακριβή, αν θα πρέπει να υλοποιηθούν έργα μετά το 2030, το 2040 κλπ. Καλό θα ήταν να δούμε τι συμβαίνει εκτός χώρας, σε Ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο. Καλό επίσης θα ήταν να αντιδράσουμε δυναμικά, συλλογικά και όλοι μαζί στο γεγονός ότι δύο μεγάλες επενδύσεις κόπηκαν από τη Δυτική Μακεδονία για αμφισβητήσιμους λόγους. Είχαμε μια σημαντική προοπτική ανάπτυξης σε μία τεχνολογία αιχμής και την χάνουμε χωρίς να προσπαθούμε καν να αποτρέψουμε τις δυσμενείς εξελίξεις!

Παρά τις δυσκολίες αυτές όμως εμείς συνεχίζουμε γιατί πιστεύουμε στην αναπτυξιακή προοπτική του υδρογόνου και στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να φέρει στη Δυτική Μακεδονία. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα ως προσκεκλημένος από το KOTRA στη Νότια Κορέα, στο H2MEET Fair and Conference. Η Νότια Κορέα είναι πραγματικά πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου, αποδεικνύοντας τι μπορεί να επιτευχθεί όταν δίνεται προτεραιότητα στις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες. Είχα εκεί την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά που κάνουμε στο Τμήμα Καθαρών Τεχνολογιών και Υδρογόνου του CluBE και να συμμετέχω σε πάνω από 20 B2B συναντήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν συνεργασίες αλλά ακόμα και επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με πιλοτικά και επιδεικτικά έργα όπως το LIFE GREENH2ORN, που ξεκίνησε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοζάνη, και παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας μέσω και των τεχνολογιών υδρογόνου.

Όσοι αμφισβητούν την οικονομία του υδρογόνου στην Ελλάδα, καλά θα κάνουν να ρίξουν μια ματιά στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις (παραθέτω μερικά link για επενδύσεις στο υδρογόνο παρακάτω). Επομένως, οι τεχνολογίες υδρογόνου αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και δεν είναι απλά το μέλλον. Ακόμα κι αν στην Ελλάδα δεν το πιστεύουν πολλοί, εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια μεθοδικά και τεκμηριωμένα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια