Ξεκίνησε η έκθεση Τέχνης & Λόγου στην Κοβεντάρειο Δ. Βιβλιοθήκη Κοζάνης στις 18 Δεκεμβρίου 2023. Στους χώρους της Βιβλιοθήκης εκτίθενται περισσότερα από 200 εικαστικά έργα, δημιουργίες από 400 και πλέον μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων της ΔΔΕ Κοζάνης και 150 νέους/ες καλλιτέχνες και φοιτητές/τριες της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, ενώ για την προετοιμασία και το στήσιμο της συνεργάστηκαν πάνω από 30 άτομα. Ο εορτασμός των 100 χρόνων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία πολυποίκιλων εικαστικών έργων Τέχνης, τα οποία επιχειρούν να συνδεθούν με την τέχνη του Λόγου και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον πλούτο που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη.
Μπαίνοντας στο χώρο της Βιβλιοθήκης, μπορούμε να συναντήσουμε εικαστικές δημιουργίες σε κάθε χώρο, κάθε γωνιά του κτιρίου. Συχνά τα εικαστικά έργα, έχουν ενσωματωθεί σε τέτοιο βαθμό, από την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, ώστε δε γίνονται αντιληπτά άμεσα, ενώ η εξοικείωση με την αισθητική της έκθεσης σταδιακά οδηγεί το θεατή να ερμηνεύσει τα πραγματικά στοιχεία του χώρου, ως έργα τέχνης. Λειτουργώντας άλλοτε ως μακρινό κάλεσμα και άλλοτε ως έκπληξη, τα έργα που εκτίθενται, ξεδιπλώνουν σκέψεις και οράματα Λόγου και Τέχνης, διευρύνοντας την οπτική μας για τη σύνδεση των δύο πεδίων.
Το ύφος, το μέγεθος, οι τεχνικές και τα υλικά των δημιουργιών που εκτίθενται, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία, αναδεικνύοντας τη φαντασία, την ελευθερία, τις ικανότητες και τον ανατρεπτικό τρόπο που εργάστηκαν οι συμμετέχοντες δημιουργοί. Έτσι λοιπόν, σε αυτή την έκθεση θα βρούμε πλουμιστά - αλληγορικά εξώφυλλα ή και πειραματικές εκδοχές βιβλίων, να εκτίθενται πλάι σε βιβλία κειμήλια άλλων αιώνων. Ξεφυλλίζοντας συνεργατικά βιβλία με μονογράμματα υπό την ανάγνωση μυθιστορημάτων μέσω podcast, θα αφεθούμε στην αναδίπλωση τρισδιάστων οραμάτων που ξεπροβάλουν μέσα από βιβλία κατασκευές. Ταξιδεύοντας μέσα σε χάρτες, προθήκες, συρτάρια και ράφια θα παρασυρθούμε σε ένα «κυνήγι» αναζήτησης κρυφών «θησαυρών» μεταξύ των βιβλίων, όπου υπομονετικά περιμένουν στο ράφι για να τους ανακαλύψουμε.
Αυτοί, λοιπόν, οι θησαυροί, είναι συνήθως έργα τα οποία έχουν προκύψει μέσα από μαθησιακές διεργασίες. Σε αυτές, προωθήθηκαν ζητήματα όπως η βιβλιοφιλία, η φιλαναγνωσία, η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και ικανότητες λειτουργικές και πνευματικές, οι οποίες καλλιεργούνται από την εμπλοκή των ατόμων στην Τέχνη. Αρκετά από τα έργα που εκτίθενται είναι συλλογικά. Είναι αποτέλεσμα, δηλαδή, της συνεργασίας ομάδας ατόμων, τα οποία χρειάστηκε να διαπραγματευτούν τις ιδέες τους, να οργανώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, να αξιοποιήσουν τις ικανότητες του κάθε μέλους και εν ολίγης να συνυπάρξουν δημιουργικά σε ένα αποτέλεσμα.
Πρόκειται για μία παράλληλη έκθεση κειμηλίων και σύγχρονων δημιουργιών, μαθητών φοιτητών και νέων καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δομών. Ένα αντάμωμα, εποχών και αισθητικής που αναμένει να το επισκεφτούμε.
Τόπος έκθεσης: Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Διάρκεια έκθεσης: Από 18 Δεκεμβρίου 2023, έως 24 Μαρτίου 2024
Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, 3ο Εργαστήριο Σχολής Καλών Τεχνών
Συντονισμός
Βασιλική Βόντσα, Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Κοζάνης
Ιωάννα Στεργιοπούλου, Διευθύντρια Κοβεντάρειου Βιβλιοθήκης
Χάρης Κοντοσφύρης, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας
Επιστημονικά υπεύθυνοι:
Γιώργος Παλιάτσιος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Καλλιτεχνικών
Αγνή Παπακώστα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων
Χάρης Κοντοσφύρης, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας
Σοφία Παπαδοπούλου, Επ. Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας
Συνεργαζόμενοι Καλλιτέχνες Εκπ/κοί:
Αβουρδιάδης Ιωάννης
Βακιρτζή Βασιλεία
Γεωργιάδου Νένα
Γκιούρα Σουλτάνα
Γκρίζη Αφροδίτη
Δημητριάδη Αναστασία
Κοϊμτσίδη Ελένη
Λεπίδας Γιώργος
Μανιουδάκης Ιωάννης
Ματσαρίδου Αναστασία
Παπακυρίλλου Φώτης
Τσιμοπούλου Παρασκευή
Τσουκαλά Αναστασία
Χατζηλάμπου Μαρία
Συνεργαζόμενοι Φιλόλογοι Εκπ/κοί:
Αθανασιάδου Ανατολή
Γκουρτζιούμη Θεοδώρα
Δελλιόπουλος Γεώργιος
Ελευθεριάδου Άννα
Κιτσιούλη Δέσποινα
Λάμπρου Αργυρούλα
Μητσιοπούλου Νίκη
Μόσχου Βασιλική
Πλόσκα Ελένη
Σολακίδου Πέττυ
0 Σχόλια