Την αναγκαιότητα εισαγωγής και αξιοποίησης δεικτών για την άμβλυνση των ανισοτήτων και για την ενεργειακή δημοκρατία εισηγήθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που είχε ως αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συστήματος προϋπολογισμού και τη σταδιακή μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων.
Ειδικότερα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση του προϋπολογισμού επιδόσεων με την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της εποχής, αναφέροντας ότι «όλα όσα συζητούμε δεν έχουν κανένα νόημα, εάν δεν συνδέονται και δεν συνοδεύονται από ευθεία αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων, ιδίως της κλιματικής κρίσης και των ανισοτήτων. Για παράδειγμα, σε εμάς δεν λέει τίποτα να βλέπουμε αύριο μόνο έναν δείκτη διείσδυσης Α.Π.Ε., εάν παράλληλα δεν διαθέτουμε και τα στοιχεία για το βαθμό διάχυσης της παραγωγής στην κοινωνία. Τούτο διότι στην Ελλάδα έχουμε την παράδοξη εξέλιξη, να “γυρνάμε την πλάτη” στην πραγματικότητα, για να δίνουμε τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε μονάχα εταιρίες με “φαραωνικά” έργα. Μας έχει ήδη εγκαλέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολιγοπωλιακές πρακτικές. Θα μπορούσαμε με ενεργειακές κοινότητες και σειρά άλλων πρακτικών που επανειλημμένως έχουμε προτείνει, να διαμορφώσουμε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή πραγματικότητα προς όφελος των πολλών».
Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «στον προϋπολογισμό επιδόσεων είναι σημαντικό να υιοθετηθούν αναγνωρισμένοι διεθνείς δείκτες για την αποτύπωση των ανισοτήτων, καθώς είναι αναγκαίο, αντί το πολιτικό σύστημα να “καβγαδίζει” προβάλλοντας ο καθένας δικά του στοιχεία, να στηριζόμαστε σε μια ενιαία βάση για να παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται οι ανισότητες και να δίνουμε πειστικές απαντήσεις άμβλυνσής τους. Ο προϋπολογισμός επιδόσεων μόνον έτσι έχει νόημα, εάν αποτελέσει ένα εργαλείο που μας φέρνει πιο κοντά σε καλύτερες, διαφανείς και αποτελεσματικές απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών».
Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και εκπροσώπων του ΟΟΣΑ, ο Βουλευτής Κοζάνης χαρακτήρισε διαφωτιστική την παρουσίαση εκ μέρους του ΟΟΣΑ, τονίζοντας την αναγκαιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου και τη χρησιμότητα της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών.
Επιπλέον, στη διάρκεια της ομιλίας του, υπενθύμισε πως «η αλλαγή, ο εκσυγχρονισμός, η πρόοδος, η μεταρρύθμιση, είναι στο DNA της Παράταξής μας. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι ένα βασικό κριτήριο, κατά κανόνα ασφαλές, με το οποίο κρίνουμε σταθερά τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είναι πάντα η σύγκλιση μας με τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, είμαστε σύμφωνοι κατ’ αρχήν στη μετάβαση προς την εφαρμογή προϋπολογισμού επιδόσεων και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με προτάσεις».
Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών έθεσε, επίσης, την παράμετρο της ψηφιακής ετοιμότητας για την εφαρμογή προϋπολογισμού επιδόσεων, ζητώντας δεδομένα για τις ψηφιακές προϋποθέσεις υλοποίησής του, την υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση όσον αφορά την ύπαρξη εκκρεμοτήτων, καθώς και για το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Σημείωσε δε τη σημασία της εν λόγω αλλαγής στην επίτευξη της συνέχειας στη λειτουργία του Κράτους τόσο στις αλλαγές Κυβερνήσεων όσο και στους ανασχηματισμούς Υπουργών.
0 Σχόλια