Με την προβολή της ταινίας “Notorius” του Άλφρεντ Χίτσκοκ συνεχίζονται την
Πέμπτη 29 Ιουλίου οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών της εκδηλώσεων. Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Η ταινία της 29 /7.
Η ταινία “Notorious”, γνωστή κι ως “Ο Περιβόητος Νοτόριους”, είναι ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1946, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι o Κάρι Γκραντ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ο Κλοντ Ρέινς κι ο Αλέξης Μινωτής.
Πλοκή
Μετά την καταδίκη του Γερμανού πατέρα της για εσχάτη προδοσία εις βάρος των Η.Π.Α., η Αλίσια Χούμπερμαν (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) πνίγει τον πόνο της στο αλκοόλ και τους άνδρες. Ένα βράδυ συναντά τον αστυνομικό Τ.Ρ. Ντέβλιν (Κάρι Γκραντ), ο οποίος την πείθει να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προκειμένου να εξαρθρώσουν μια σπείρα Ναζιστών, φίλων του πατέρα της, οι οποίοι δρουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο έρωτας της Αλίσια για τον Ντέβλιν, καθώς και η αγάπη της για την Αμερική, μια χώρα την οποία αισθάνεται ότι ο πατέρας της πρόδωσε, την ωθούν να δεχτεί την αποστολή. Έτσι η Αλίσια καταφθάνει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου συναντά τον αρχηγό της σπείρας, έναν πλούσιο Γερμανό επιχειρηματία, τον Άλεξ Σεμπάστιαν (Κλοντ Ρέινς), ο οποίος την ερωτεύεται. Προκειμένου να αποσπάσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τη δραστηριότητα της σπείρας, η Αλίσια δέχεται να παντρευτεί τον Σεμπάστιαν, ο οποίος της κάνει πρόταση γάμου παρά το γεγονός ότι η μητέρα του κα Σεμπάστιαν (Λιοπολντίν Κονσταντιν) δεν την εγκρίνει ως νύφη. Όταν η Αλίσια κι ο Ντέβλιν ανακαλύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία (ουράνιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας) στο κελάρι της έπαυλης του Σεμπάστιαν, ο Σεμπάστιαν κι οι μητέρα του σχεδιάζουν τη δολοφονία της γυναίκας, ένα έγκλημα αργό και βάναυσο.
Σύμφωνα με τους κριτικούς, το φιλμ αυτό σηματοδοτεί την καλλιτεχνική ωρίμανση, σε ό,τι αφορά την θεματολογία, του μεγάλου σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Το φιλμ είχε δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Κλοντ Ρέινς ήταν υποψήφιος, για τέταρτη φορά, για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, για το ρόλο του Άλεξ Σεμπάστιαν, αλλά έχασε το βραβείο από τον Χάρολντ Ράσελ της ταινίας “Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας” (The Best Years of our Lives, 1946). Ο Μπεν Χεχτ προτάθηκε για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, το οποίο έχασε από τον σεναριογράφο της ταινίας “Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας”, Ρόμπερτ Σέργουντ.
Η ταινία ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του 1946. Οι κριτικοί την αγάπησαν. Ο Μπόσλεϊ Κράουδερ των New York Times επαίνεσε το γράψιμο του Χεχτ και τη σκηνοθεσία του Χίτσκοκ που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εξαιρετικού μελοδράματος, με την κατάλληλη δόση αγωνίας. Η Λέσλι Χάλιγουελ την χαρακτήρισε υπέροχη ρομαντική ταινία αγωνίας, που περιέχει μερικές από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του σκηνοθέτη Μερικές δεκαετίες αργότερα ο κριτικός Ρόμπερτ Έμπερτ την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και οι κριτικοί του περιοδικού Time, Ρίτσαρντ Κόρλις και Ρίτσαρντ Σίκελ την ενέταξαν στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών!
Μέτρα προστασίας
Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που συστήνει ο ΕΟΔΥ, στο χώρο θα υπάρχουν πενήντα (50) θέσεις, στην προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, καθώς και απολυμαντικά σκευάσματα, ενώ οι θεατές θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.
0 Σχόλια